Am facut-o si pe asta :)  A fost o zi grozava, cu peste 200 de ciclisti care au raspuns prezent la intalnirea de lansare oficiala a traseului marcat de cicloturism "Tunelul verde Uricani - Palatul Sturdza Miroslava" (jud. Iasi). 

Ne-am bucurat sa vedem cat de mult creste pasiunea pentru mersul pe bicicleta de la an la an. Ne-am bucurat sa vedem familii cu copii, biciclete in tandem, prieteni veniti in gasca. Punctul de intalnire a fost Centrul de informare Turistica Miroslava, ora 11. Mai bine nu va spunem noi mai multe, ci va lasam sa vizionati reportajul TVR, care a surprins perfect in imagini si cuvinte o zi perfecta.

Proiectul ProBikeAddiction este finantat de Transgor Logistik, prin Fundatia Comunitara Iasi si s-a derulat in parteneriat cu Centrul de informare Turistica Miroslava si cu sprijinul Directiei Silvice Iasi si a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Traseul are aproximativ 14 kilometri si leaga Padurea Uricani de Palatul Sturdza din Miroslava.

"Portiunea de padure este perfecta pentru practicarea cicloturismului in familie, gradul de dificultate usor, siguranta deplasarii, frumusetea naturii si posibilitatea de a intalni caprioare, iepuri salbatici sau fazani vor intregi experienta regasirii Iasului dintr-un punct de panorama mai putin cunoscut. Este un traseu care merita parcurs, mai ales in zilele insorite. Fiind vorba insa despre un itinerariu printr-o rezervatie naturala, incurajam respectarea unor reguli de bun simt prin care sa pastram natura asa cum este - frumoasa si nealterata", a declarat Ioana Popa, presedintele Asociatiei ProBikeAddiction, initiatoarea proiectului.

Traseul se continua pe sosea pana la Palatul Sturdza, monument istoric de arhitectura nobiliara din secolul al XVIII-lea, care in prezent gazduieste Muzeul de Etnografie si care se afla in incinta curtii Grupului Scolar Agricol "Mihail Kogalniceanu".

Traseul este semnalizat printr-o pictograma de culoare albastra care reprezinta o bicicleta, pe un fond alb. Sensul de mers si intersectiile sunt semnalizate prin sageti, tot albastre - culoarea recunoscuta pe plan international pentru a fi folosita in cazul traseelor de cicloturism de dificultate redusa. La intrarea in padure, precum si la Centrul de Informare Turistica Miroslava sunt amplasate un panouri informative care contin date despre traseu, descrierea obiectivelor turistice pe care le parcurge, precum si a unor obiective aflate in imediata apropiere, reguli de comportament in incinta rezervatiilor naturale, precum si harta zonei.

probikeaddiction traseu marcat cicloturism iasi m

click pentru a intra pe ruta de pe Bikemap

 Traseul acesta este pentru tine daca:

  • vrei să te relaxezi mergând pe bicicletă;
  • vrei să pedalezi cu familia și copiii într-un loc sigur (porțiunea de 6 kilometri din Pădurea Uricani);
  • ești pasionat de natură (pădurea Uricani), cultură (Palatul Sturdza) și tradiții (muzeul etnografic din incinta Palatului Sturdza).

decathlon.ro

Variante și alte obiective din zona:

  • Biserica de lemn ”Sf. Gheorghe” din Vorovesti – drum frumos, de dificultate medie, cu urcușuri și coborâri, printre case tradiționale (la aprox. 6 km de Pădurea Uricani)
  • Podgoria Uricani  - se poate vedea in partea dreapta din punctul de belvedere al traseului cicloturistic. Centrul viticol Uricani este unul dintre cele mai nordice puncte unde se produc vinuri rosii de calitate inalta.
  • Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” Miroslava, din apropierea Palatului Sturdza (în curtea Liceului Agricol ”M. Kogalniceanu”, pe dreapta, înainte de a ajunge la Palatul Sturdza, aflat în aceeași curte)
  • Zona de belvedere spre Iași și satul Găureni ( drum satesc cu o lungime aprox. 1.3 km, aflat vis-a-vis de Pădurea Uricani)

Prezentare Padurea Uricani

Situl de importanţă comunitară ROSCI0181 Pădurea Uricani a fost desemnat prin O.M.M.D.D nr. 1964/2007, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România. În suprafaţa este inclusă și rezervația naturală 2.538 Pădurea Uricani, desemnată arie naturală protejată de interes naţional prin Legea protecţiei Mediului nr. 137/1995 şi prin Legea nr. 5/2000, situata in regiunea dealurilor mijlocii din Podisul Moldovei, padurea se afla in satul Uricani, comuna Miroslava, la 8 km sud de municipiul Iasi si se intinde pe o suprafata de 113 ha , din care rezervaţia reprezintă 68 de hectare.

Pădurea Uricani a fost declarată rezervație în anul 1973, apoi recunoscută ca atare prin Hotărârea Consiliului Județean Iași nr. 8/1994. În prezent, statutul său este reglementat prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a III-a - zone protejate.

probikeaddiction traseu marcat uricani

Rezervația se află în administrarea Ocolului Silvic Ciurea și a fost declarată a fost declarată pentru conservarea pădurii de foioase alcătuită din stejar - Quercus robur, Q. pedunculiflora, Q. petraea, Q. polycarpa, Q. dalechampii, arţar – Acer campestris, A. tataricum şi tei – Tilia tomentosa. Importanţa ştiinţifică este dată de puternicul fenomen de hibridogenoză din cadrul genului Quercus.

Situl este important din punct de vedere botanic fiind identificați şi patru hibrizi interspecifici de stejar care ating stadiul de maturitate. Toate aceste specii hibride îmbogăţesc valoarea genetică a pădurii.

În acest sit forestier stratul arborilor este reprezentat de stejar pedunculat, care este dominant, gorun, frasin, tei, cireș. Pe lângă speciile enumerate anterior se întâlnesc arțarul tătăresc, jugastrul. Stratul arbuştilor este dominat de porumbar, păducel, soc negru, lemn câinesc, sânger.

Fauna sitului este caracteristică regiunii de deal, dintre amfibieni fiind semnalat broasca râioasă de pădure și brotăcelul. Mamiferele sunt reprezentate de căprior, mistreţ, vulpe, pisică sălbatică. În sit a fost observată şi o insectă de interes comunitar, rădaşca. Dintre păsările prezente în zonă amintim şorecarul comun, huhurezul mic, ciocănitoarea pestriţă mică, ciocănitoarea pestriţă mare. (descriere aprobata de Directia Silvica Iasi)

probikeaddiction traseu marcat iasi

Reguli de conduita in cadrul ariei protejate Padurea Uricani: - obligatoriu de respectat!

Este interzis accesul şi circulaţia cu mijloace motorizate în arie.

 

• Vizitarea Sitului este permisă numai pe potecile marcate

 Traseul poate fi parcurs doar pe timp de zi

• Camparea pe teritoriul Sitului este interzisă.

 

Aprinderea focului pe teritoriul Sitului este interzisă.

 

Este interzisă abandonarea deşeurilor de orice fel pe teritoriul Sitului. Turiştii au obligaţia de a evacua deşeurile în afara acestuia în locuri special amenajate pentru colectare.

 

Se interzice tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor, precum şi însuşirea celor rupţi sau doborâţi de fenomene naturale.

 

• Se interzice distrugerea, degradarea, respectiv colectarea în scop comercial, fără acordul Custodelui, a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor, animalelor, rocilor şi a oricăror eşantioane de origine naturală din Sit.

 

Este strict interzisă distrugerea sau degradarea panourilor informative şi indicatoare, precum şi a plăcilor, stâlpilor sau a semnelor de marcaj de pe traseele turistice.

 

• Orice abatere va fi sanctionata potrivit legilor in vigoare.

Prezentare Palatul Sturdza

Palatul Sturdza a fost construit de boierul Alecu Balș în 1796 cu scop de reședință. Clădirea a fost cumpărată ulterior de prințul Mihail Sturdza și transferată în ceea ce avea să fie prima școală superioară de învățământ cu profil agricol din România. Institutul pentru Fii Nobili a luat ființă la 24 octombrie 1831, iar printre absolvenții primei promoții de aici s-a aflat și Mihail Kogălniceanu.

 

probikeaddiction traseu marcat sturdza

 

decathlon.ro

La inceputul secolului XX, palatul s-a aflat in proprietatea principesei Olga Sturdza, care a infiintat aici un orfeinat. Ulterior, in 1919 s-a deschis Scoala Superioara de Agricultura de la Miroslava, iar principesa a donat in 1946 palatul si toate dependintele statului, acestea devenind proprietatea Scolii Agricole.

 

În prezent, palatul Sturdza adăpostește un muzeu etnografic de mare valoare, cu exponate constând în porturi populare adunate din lăzile de zestre din Miroslava și împrejurimi. În această clădire mai pot fi admirate exponate din vremea când funcționa Institutul pentru Fiii de Nobili, manuale ale vremii, scrieri, colecții de arme, precum și o colecție impresionantă de oale și străchini de lut, aparținând culturii Cucuteni. In 25 de ani, profesorul Dumitru Bunea a strans peste 5000 de exponate, ceea ce a transformat muzeul de la Miroslava "in cel mai mare muzeu etnografic scolar din Romania".

Proiectul ProBikeAddiction"Descopera Codrii Iasului pe bicicleta", in cadrul caruia a fost marcat si amenajat traseul este finanțat de TRANSGOR LOGISTIK, prin Fundația Comunitară Iași si se deruleaza in parteneriat cu Centrul de Informare Turistica Miroslava, cu sprijinul Directie Silvice Iasi si a Agentia Nationale pentru Protectia Mediului.

FOTOGRAFII DE LA LANSARE: Album 1, Album 2, Album 3

 

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI