probikeaddiction tara hutulilor cicloturism 5Cum poti combina bucuria de a pedala, cu aventura, cu descoperirea, cu prietenia si autodepasirea? E simplu, prin cicloturism. Iar participantii la tura de cicloturism ghidat In Tara Hutulilor pe bicicleta ne-au demonstrat tocmai asta.

Tura pe care am propus-o a fost una pentru incepatori. Din grup au facut parte persoane care nu au mers decat prin oras pana acum, sau care cu o luna inainte nici nu stiau sa pedaleze. Si totusi, cu incredere si sfaturi au dus la bun sfarsit cele doua trasee, de 16, respectiv 17 kilometri, prin frumoasa noastra Bucovina. Seara nici nu le venea sa creada ca nu-i doare nimic, iar noi nu putem decat sa ne bucuram ca am reusit sa ii ghidam fara efort pe participantii nostri prin locuri superbe, atat din punct de vedere natural, cat si traditional ori cultural.

Vremea a tinut cu noi, desi am avut ceva emotii, inca de cand am plecat de la Iasi. Duminica am facut putin slalom printre picuri, care nu au facut decat sa accentueze aerul curat de munte. Ceea ce a fost perfect.

Sambata am ajuns cu totii in Vatra Moldovitei, locul unde ne astepta gazda minunata de la pensiune, bucuroasa sa vada si romani, in grup, pe biciclete. Pentru ca a vazut pana atunci doar straini ce faceau cicloturism a insistat sa ne vada plecand in prima noastra tura, de 16 kilometri, prin padure si sate rasfirate de munte. Pranzul ni l-am programat dupa primul si singurul urcus mai dificil al traseului, intr-un loc de unde puteai vedea padurea si fanaturile deopotriva.

Coborarea a fost ca o recompensa a efortului nostru de pana atunci. Sateni prietenosi si cai hutuli, puternici si cu canafi au condimentat peisajul suberb. Ajunsi parca prea repede la pensiune ne-am hotarat sa facem o plimbare pana ruinele primei Manastirii Moldovita, aflate la 500 de metri de lacasul de cult. Fetele au ales sa mearga pe jos, insa baietii nu s-au lasat invinsi de pante ceva mai pronuntate. Din contra s-au bucurat ca pot "zburda" cu bicicletele in ritmul propriu. Ruinele si apusul de soare de pe munte au meritat pe deplin.

Cina si micul dejun, ne lasa gura apa si acum, pe masura ce scriem aceste randuri.  Ciorba de perisoare, tochitura moldoveneasca cu saramura de galbiori si clatite la cuptor. Gem si unt de casa...sunt doar cateva dintre bunatatile pe care le-am savurat.

Cea de-a doua zi a inceput devreme. Linistea si frumusetea Manastirii Moldovita ne-au coplesit si ne-au dat curaj sa mergem pe biciclete pana in localitatea Moldovita, de unde la ora 11 pleaca zilnic mocanita Hutulca. Am reusit chiar sa urcam bicicletele in vagonul descoperit al mocanitei. Si bine am facut, pentru ca la intoarcere, am parcurs traseul pe biciclete. Ploaia nu ne-a speriat chiar de tot - mai ales ca mai mult a burnitat si astfel am reusit sa ajungem la muzeul de oua incondeiate uscati. Acolo prin amabilitatea gazdelor, am invatat cum se fac ouale incondeiate si am admirat colectia impresionanta de peste 5000 de exponate. Nu ne venea sa credem ca escapada noastra in Tara Hutulilor , pe biciclete se apropia de sfarsit. Ajunsi la pensiune, am mai petrecut ceva timp impreuna, pana sa pornim pe rand spre casa. Suntem convinsi ca vom repeta experienta !

Abumele foto complete pot fi consultate aici: ZIUA 1 si ZIUA 2.

redirectioneaza

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI