probikeaddiction iasi ture private de cicloturism


Masa Critică este o plimbare în masă cu bicicletele, care are loc de obicei în ultima zi de vineri a fiecărei luni, în mai multe orașe de pe glob. Masa Critică nu este condusă de nimeni și nu are nici un mesaj oficial, cu toate că este în general înțeleasă ca un efort de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) și de a atrage atenția asupra problemelor de siguranță a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate atunci când sunt nevoiți să împartă drumul cu traficul motorizat.

Participanții se întâlnesc într-un loc și la o oră prestabilită pentru a se bucura de siguranța și de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile orașului, cauzând în mod intenționat o ușoară și temporară perturbare a traficului. Filosofia generală din spatele acestui eveniment este exprimată în sloganul „Noi nu blocam traficul, noi facem parte din trafic.”

Primul astfel de eveniment a avut loc în San Francisco, vineri, 25 septembrie, 1992, la ora 18 și a avut 48 de participanti. Mișcarea a început să se numească "Critical Mass" începând cu al doilea eveniment de vineri, 30 octombrie 1992 (care a avut 85 de participanți). Numele său a fost adoptat ca nume general pentru toate evenimentele de acest tip care au început să apară în aceeași perioadă și în alte orașe. Se estimează că evenimente de tipul Masa Critică au loc în peste 325 de orașe din lume.

În capitala Ungariei, Budapesta, în anul 2008, de ziua Pământului, în 22 aprilie au participat la manifestația Critical Mass aproximativ 80.000 de bicicliști, cu mult peste numărul participanților la oricare manifestație de acest tip de pe mapamond.

In România, Masa Critică are (sau a avut) loc în următoarele orașe:

Iași - Se intâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni, începând cu luna aprilie 2009. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în Capătul Copoului (rond Agronomie). În 2007 Masa Critică a avut loc și în zilele de duminică, întâlnirea având loc tot la Rond Agronomie, dar la ora 14:00. Inițiativa este în continuare activă, deși se poate intâmpla ca în anumite luni ale iernii să fie inactiva temporar.

Brașov - Se intâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la o oră prestabilită, în fața Primăriei Brașov, lângă statuia Lupoaicei cu Pui.
București - După ce în anul 2010 Masa Critică București se organiza cu plecare din Parcul Tineretului, începand din 2011 punctul de plecare a fost schimbat cu Parcul Izvor, în locul numit "La Rond". Această manifestare are loc în ultima zi de vineri a fiecărei luni de la ora 19:30, iar traseul va fi unul central, și de aproximativ 18km.
Botosani - Se întâmplă în fiecare vineri. Întâlnirea are loc la ora 19:00, în Centrul Vechi, in fata Statuii Eroilor.
Oradea
Ploiești - Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întalnirea are loc la ora 17:00, în Parcul Tineretului (Bd. Republicii), lângă statuia Mihai Viteazul, se pornește la ora 17:30.
Târgu Mureș
Timișoara - Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în fața Catedralei Mitropolitane, se pornește la ora 18:30.
Cluj-Napoca - Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni mai puțin iarna. Întâlnirea are loc la ora 18:00 in Piața Unirii.
Sibiu - Se întâmplă în ultima zi de vineri a fiecărei luni. Întâlnirea are loc la ora 18:00, în Piata Mica, și se pornește la ora 18:30.

Sursa: Wikipedia

Daca mai cunoasteti si alte date, despre alte orase din tara in care are loc Masa Critica, locatie intalnire si ora, va rugam sa ne dati un semn la comentarii!

 

 
 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider