probikeaddiction iasi ture private de cicloturism


 

probikeaddiction provelo 2Asociatia ProBikeAddiction Iasi a participat in perioada 14-16 noiembrie 2014, la Brasov a 11-a conferinta nationala de cicloturism, biciclism urban si promovarea bicicletei - PRO VELO XI, organizata de Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).

Timp de 3 zile, au fost abordate teme complexe pentru identificarea de solutii si modele de buna practica care sa transforme mersul pe bicicleta in Romania intr-o experienta placuta si fireasca.

In cadrul conferintei, ProBikeAddiction a prezentat Ghidul de trasee cicloturistice, singurul instrument de acest gen la indemana ciclistilor care doresc sa pedaleze in zona apropiata Iasului si Vasluiului. Ghidul de trasee poate fi descarcat gratuit de pe site-ul www.ProBikeAddiction.ro si curprinde informatii legate de traseu, dificultatea acestuia, precum si despre obiectivele turistice naturale sau culturale care pot fi intalnite pe parcurs. “Initiativa noastra a fost foarte bine primita la nivel national si consideram ca impreuna cu alte asociatii de profil din tara vom putea atrage atentia asupra cicloturismului ca modalitate grozava de aventura si petrecere a timpului liber. De asemenea, intentionam sa ne implicam in doua proiecte de anvergura la nivel national - Reteaua Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR) si harta nationala Rutavelo”, a precizat Ioana Popa, presedintele Asociatiei ProBikeAddiction Iasi.

La conferinta nationala Provelo au fost de asemenea discutate aspecte legate de procedurile de desemnare, marcare si omologare a traseelor cicloturistice (pentru care legislatia intarzie de 15 ani, in ciuda promisiunilor autoritatilor), itinerariul concret al unor trasee cicloturistice nationale si regionale, compatibilizarea diverselor initative locale intre ele si integrarea cu proiectul de retea nationala RNTCMR si europeana EUROVELO (din care doua magistrale urmeaza sa strabata si Romania - EuroVelo6 si EuroVelo 13), precum si in harta nationala de trasee Rutavelo, standardele pentru cazari pro-biciclistice si pentru ghizii de cicloturism si ghidurile si hartile cicloturistice.

probikeaddiction provelo 1Legislatia rutiera ce vizeaza biciclistii a fost de asemenea in atentia participantilor Conferintei Nationale Provelo. "Consideram ca in Romania este una dintre cele mai restrictive si desuete legislatii de profil din Europa, un exemplu fiind interdictia in totalitate a circulatiei copiilor sub 14 ani pe biciclete pe drumurile publice – chiar si in cazul in care aceste cai de acces sunt necirculate sau copiii sunt insotiti de adulti. Masuri de revizuire a legislatiei alaturi de respectarea prevederilor Codului Rutier prin care este obligatorie desfasurarea saptamanal a unei ore de Educatie Rutiera in scoli, ar putea incuraja petrecerea timpului in familie, pe biciclete", a declarat Radu Mititean, director executiv al Clubului de Cicloturism "Napoca" (CCN) si presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) - organizatorii evenimentului.

Infrastructura specifica pentru biciclete – atat cea de stationare, cat si cea de rulare reprezinta un alt punct nevralgic, standardele din Romania fiind foarte vechi si depasite. De aceea, ne asumam rolul de a educa comunitatile din care facem parte in domeniul biciclistic, fie ca ne adresam copiilor, publicului larg sau autoritatilor locale. Biciclismul urban/utilitar este o componenta importanta a mobilitatii urbane si vom promova mersul cu bicicleta la scoala si la serviciu, infiintarea unor programe de bike sharing si intermodularitatea – transportul bicicletelor in trenuri si alte mijloace de transport public.

“Participarea ProBikeAddiction la Conferinta Provelo a fost un privilegiu pentru noi pentru ca un intr-un mediu in care sunt reprezentanti ai societatii civile, ai unor organizatii partenere straine si ai unor institutii publice – cu totii interesati sa gasim solutii pentru alinierea ciclismului la standarde macar apropiate de cele europene pot fi cu adevarat generate idei. Ne bucuram ca impreuna am reusit sa adoptatam mai multe rezolutii, apeluri si documente de pozitie, ce vor fi prezentate public in perioada urmatoare si pe care le vom remite autoritatilor competente. Dezvoltarea ciclismului in Romania este o realitate pe care autoritatile locale si nationale vor trebui sa o sprijine”, a incheiat Ioana Popa, presedintele Asociatiei ProBikeAddiction.

probikeaddiction provelo 3La Conferinta Nationala Provelo au participat ONG-uri din Iasi (ProBikeAddiction si IasiBike), Bucuresti, Timisoara, Targu-Mures, Sibiu, Brasov, Ploiesti si Cluj-Napoca. Prezenta straina a fost asigurata de Tomislav Panenic, oficial din partea Danube Competence Center, organizatie ce sustine cicloturismul in zona Dunarii, malul romanesc al fluviului fiind cuprins in reteaua cicloturistica europeana Eurovelo 6.

Urmatoarea Conferinta Nationala Provelo va avea loc in primul trimestru al anului 2015.

Conferinta PRO VELO XI s-a putut desfasura si gratie cofinantarii din partea GIZ (Societatea Germana pentru Colaborare Internationala) prin DCC (Danube Competence Center, cu sediul la Belgrad, ce promoveaza si cooperarea cicloturistica regionala in sudestul Europei) si a sponsorizarii din partea BIKE SPORT www.bikenet.ro carora le multumim pentru sprijinul acordat.

Acesta este comunicatul de presa oficial al ProBikeAddiction realizat in urma participarii la Conferinta Nationala Provelo (14-16 noiembrie 2014).

 

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider