- Details
-
Category: Blog
-
Published: 03 September 2019
În biserica fortificată din Criț, o pălărie se odihnea în cuier. Doar una și nimic altceva în jur. Mi-a rămas întipărită în minte această imagine, în timpul în care unul dintre puținii sași rămași în Transilvania, o doamnă de peste 90 de ani, vorbea despre un gol imens lăsat de familiile de sași care au plecat din România. ”În Criț, mai suntem două familii, mixte, adica 6 inși”, spune doamna. ”Atunci ar fi trebuit să fie poate, măcar 3 pălării”...gândesc.
În fiecare an ne propunem să descoperim România de lângă noi pe biciclete. Transilvania Bike Trails Race 2019 a fost prilejul perfect ca să facem cunoștință cu satul transilvanean. Am pedalat la cursă, în formula family la categoria 8-10 ani, dar am participat și la toate tururile culturale din zilele premergătoare competiției. Să povestim!
Tristețea saşilor din ultimii 100 de ani
...golul, regretul. Toate apar în poveștile oamenilor pe care îi întâlnim și sunt legate de decimarea numărului de etnici germani din Transilvania. Au rămas o mână de oameni, după ce la recensământul din 1943 fuseseră 550.000. În război, o parte au căzut pradă propagandei naziste, alții au fost deportați în Siberia. Apoi, din 1978, RDG își răscumpăra poporul, oferind bani statului român pentru fiecare sas ce hotăra să plece în Germania. Un nou val de plecări s-a înregistrat după 1989. Satele din mijlocul Transilvaniei au rămas astfel pustiite. Și poate situația nu s-ar fi schimbat dacă Prințul Charles al Marii Britanii nu ar fi atras atenția asupra frumuseții zonei, sunt de părere unii localnici. Astfel au început să apară investiții timide pentru conservarea patrimoniului cultural.
Biserica Fortificată Criţ - Siebenbürger, denumirea în germană a Transilvaniei şi cele şapte asezări de la care porneşte toponimul Bistritz (Bistriţa), Hermannstadt (Sibiu), Klausenburg (Cluj), Kronstadt (Braşov), Mediasch (Mediaş), Mühlbach (Sebeş) şi Schässburg (Sighişoara).
Biserica Fortificată din Criţ
Dacă ajungi în Transilvania trebuie să îţi iei răgaz pentru a vizita măcar o parte din bisericile fortificate (Kirchenburgen).
Cea din Criţ, construită în secolul XIX după ce lăcaşul de cult medieval s-a prăbuşit, ne aştepta pe un deal în mijlocul satului. Am aflat că acolo a fost adoptată prima lege şcolară rurală din Transilvania. "Erau la început obligatorii 2 clase, la băieţi. Oamenii erau întrebaţi - în cazul în care unul dintre băieţii familiei pleacă în lume, nu ştie carte şi e întrebat de unde vine, a cui e ruşinea mai mare a lui sau a noastră? Şi astfel erau convinşi să îşi dea copiii la şcoală", a povestit ghidul nostru, doamna de peste 90 de ani.
ghidul nostru, la Criţ
muzeu cu obiecte săteşti Criţ
În Criţ te poţi caza în tihnă, departe de lumea agitată, în spatele unei porţi săseşti, la Hansi, în case tradiţionale restaurate. Şi socata e bună ;)
Ne-am bucurat să descoperim însemnele Via Transilvanica ce trece prin Criţ.
Biserica Fortificată din Buneşti
După un traseu pe bicicletă de aproximativ 9 kilometri, am ajuns la Buneşti. O nouă biserică fortificată şi alte poveşti. Aici aflăm despre cele 4 turnuri din zidul fortificaţiei unde sătenii îşi lăsau proviziile de iarnă. E o biserică lungă şi îngustă unde pe vremuri fiecare sătean îşi avea locul său, în funcţie de sex, vârstă şi statut.
Traseul de biciclete trece chiar pe lângă Bike Check Inn, o locaţie bike frindly, cu oameni faini, construită de curând, dar care se potriveşte perfect în peisaj, pentru că respectă întru totul arhitectura specifică a locului.
Viscri
La Cetatea medievală din Viscri am găsit închis. E adevărat că şi noi am întârziat fiind atraşi de peisajul din jur, cu Rupea undeva în stânga pe deal. Ajunşi în sat ne-am bucurat de pedalat într-o tură locală pe uliţe şi în jurul cetăţii.
Am participat şi la o demonstraţie din partea fierarului care ne-a făcut pe loc o potcoavă ca să ne poarte noroc.
Viscri ni s-a părut nefiresc de aglomerat. E adevărat că era mijlocul lunii august. Nu cred că este aşa în tot timpul anului. Totuşi e interesant de vizitat mai ales că sunt şi câteva locaţii cu oameni prietenoşi şi construite cu bun gust ce pot fi argumentul perfect pentru o vacanţă petrecută acolo. Una dintre ele este Viscri 125.
Biserica Fortificată din Saschiz
Ultima zi am lăsat-o pentru descoperirea satului Saschiz şi a cetăţii ţărăneşti de pe deal. Încă de la intrarea în sat am observat turnul din preajma bisericii, foarte asemănător (la o scară mai mică) cu cel renumit din Sighişoara. Se poate urca în podul bisericii, scările din partea dreaptă fiind provocatoare -înguste, în spirală şi cu zone de beznă totală. Urcarea a fost cu atât mai interesantă cu cât am facut-o cu fetiţa mea de aproape un an în braţe. Biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Cetatea Ţărănească din Saschiz
Saschizul este despre urcuş. După cel din pod, a urmat cel către cetatea ţărănească. Nu ne pare rău nici măcar o clipă pentru această experienţă minunată de a vedea localitatea de sus. Drumul este destul de anevoios, trecând de la drum pământ, la potecă. A fost construită acolo pe ruinele unei vechi cetăţi romane pentru că se afla într-un loc strategic între Rupea şi Sighişoara.
Dinspre fântâna din cetate se spune că pleca o galerie secretă până spre sat. Se mai pot observa ruinele turnurilor şi a unei foste capele. Peisajul de aici seamănă mult cu cel din interiorul bisericii Cujbă de la Poiana cu Cetate.
Tot în Saschiz ne-am bucurat şi de vizita la un atelier din ceramică, renumit pentru obiectele de culoarea cobaltului, specifice locului.
TBT Race
Săptămâna plină de bucurie şi descoperire s-a încheiat cu concursul de ciclism la care au participat Ştefan şi Cristi. Ei au avut de parcurs un traseu de 24 de kilometri care le-a adus multă bucurie, chiar dacă au avut diferenţe mari de nivel, de peste 600 de metri. Sigur, traseul nu pare unul lung şi nici greu pentru cei experimentaţi, dar a reprezentat o adevărată provocare şi reuşită pentru Ştefan, la cei 10 ani ai săi. Echipa ProBikeAddiction s-a clasat pe locul 8 la categoria de vârstă. Dar mai mult decât atât, a reprezentat o modalitate grozavă de petrecere a timpului liber în familie.
"Un concurs la care am reusit sa parcurgem cei 24 de km in sa, punand piciorul jos doar de doua ori. Desi traseul a fost predominant asfalt Stefan s-a descurcat mai greu, pe off-road simtindu-se mult mai bine. Peisaje care iti taie respiratia, catarari agresive, carari pavate cu piatra prin padure, treceri prin curtile bisericilor fortificate...pentru mine a fost cam scurt...", a spus Cristi, dupa concurs.
imagine preluata de pe pagina de facebook a TBT Race
Colinele Transilvaniei - reţea de 210 km de trasee pe bicicletă
În zona colinară a Transilvaniei este o rețea de 210 km de trasee de bicicletă și de drumeție, care trec prin 26 de sate cu biserici fortificate și prin cetatea medievală Sighisoara. Rrețeaua leagă 4 monumente UNESCO de la Sighișoara, Viscri, Saschiz și Valea Viilor, și traversează arii naturale protejate de importanță europeană și națională. Recomandăm parcurgerea acestor trasee folosind harţi şi aplicaţii, pentru siguranţă.
***
În rezumat vacanţa noastră a însemnat 3 zile în sate transilvănene, 1 zi în Sighişoara şi 1 zi la concurs. Am parcurs pe bicicletă trasee colinare superbe, am aflat poveşti autentice şi am descoperit locuri minunate la care trebuie neapărat să revenim. Cine ni se alătură?
- Details
-
Hits: 4051