probikeaddiction iasi ture private de cicloturism


Sunt multe de schimbat in Romania pana cand vom ajunge la o infrastructura pentru biciclete coerenta. Nu va spun nimic nou, stiu, dar vazand cateva filmulete si fotografii primite aseara de la Radu Sen, un roman stabilit la Copenhaga de cativa ani, nu putem sa nu subliniem cateva aspecte de aici si de acolo.

In Copenhaga, trotuarul este trotuar, pista, pista, iar strada, strada.  Sunt semafoare dedicate ciclistilor, exista o retea de piste de biciclete care asigura mobilitatea din orice punct al orasului, catre orice alt punct si sunt parcari de biciclete la fiecare colt. In intersectiile mari este foarte bine stabilit traseul pe care trebuie sa il parcurga ciclistul astfel incat sa se simta in siguranta. De poduri dedicate special mersului pe bicicleta sau de amplasarea unor piste langa parcuri sau principalele obiective turistice, nu mai spunem nimic. Vorbesc fotografiile de la sine.

Din punctul nostru de vedere in Romania e mult de lucru cu mentalitatea  - a autoritatilor locale care trateaza biciclistii la "si altele" si pozitioneaza pistele pentru ciclisti pe trotuar, unde pietonii nu constientizeaza inca faptul ca trebuie sa le lase libere ciclistilor, la fel cum nici micii proprietari de business-uri din zona nu dau importanta liniilor trasate pe trotuar si isi posteaza people stopperele (panourile publicitare) pe zona dedicata biciclistilor.  Mai sunt desigur si soferii care parcheaza pe pista, sau o blocheaza in intersectii. In toate aceste cazuri, este necesara o campanie de informare puternica care sa se adreseze tuturor categoriilor de public - de la autoritati locale - primii care ar trebuis a stie cum sa amplaseze infrastructura de biciclete astfel incat sa fie functionala si coerenta, pana la pietoni, soferi, biciclisti si publicul larg.

Traim intr-un cerc vicios - autoritatile ne intreaba mereu cati ciclisti suntem, dar cu siguranta am fi mult mai multi daca am avea cum sa mergem prin oras in siguranta. (Si va rog domnilor responsabili cu PMUD nu masurati numarul ciclistilor in lunile de iarna, pentru ca aceste cifre sunt cat se poate de neconcludente.)

Revenind, potrivit reprezentantilor Zonei Metropolitane Iasi care au raspuns solicitarii IasiBike (partenerii nostri in consultarile cu privire la Planul de Mobilitate Urbana Durabila), in Iasi sunt piste pentru biciclete in lungime totala de 26.648 m. Dar ca biciclisti nu putem sa trecem cu vederea peste borduri inalte, denivelari, canale, amplasarea improprie a pistelor in zona statiilor mijloacelor de transport in comun, amplasarea pe pista a mobilierului stradal (banci) sau a altor obstacole temporare (chioscuri de ziare) sau permanente (stalpi). 

Multumim Radu Sen pentru mailul transmis. Nu putem decat sa speram intr-un Plan de Mobilitate Urbana Durabila eficient si, mai ales, pus in aplicare. Citeste mai multe despre ce este un PMUD si cum ar trebui sa schimbe in bine fata orasului, AICI. ProBikeAddiction face parte dintr-o comisie de consultare privind implementarea PMUD alaturi de IasiBike, Asociatia Mai Bine si Veloart.

 

coperta ghid fata pt site

Descarca

GHID DE TRASEE CICLOTURISTICE PT BANNER

Brosura istorica

probikeaddiction brosura Iasi TRASEUL MEMORIEI

banner tla 270 w

banner freerider