Print 

De la Iasi, la Slanic Prahova sunt cateva sute bune de kilometri  - mai exact 379 de kilometri, insa ne-a motivat sa ajungem acolo un concurs de ciclism inedit, aflat la cea de-a doua editie - Calatorie spre centrul pamantului. Am tras aer in piept cat sa na ajunga pentru cele 7 ore de drum si am pornit spre o experienta cel putin interesanta - din doua puncte de vedere - primul concurs de anvergura la care participam (ca sustinatori) si prima vizita a salinei de la Slanic Prahova.

Odata ajunsi atmosfera era grozava - ce poate fi mai frumos decat o parcare burdusita de ciclisti. 300 dintre ei s-au inscris la concurs, numarul fiind limitat de organizatori. Ciclistii au fost impartiti in doua grupe si au pedalat pe un traseu de 3 kilometri care a parcurs sala mare a salinei, sala Unirea, pentru 2 km, si inca 1 km pe tunelul de acces care iese spre suprafata. Primii 150 din fiecare mansa s-au calificat pentru finala.

Spuneam ca acest concurs este inedit - adevarul este ca nu stim cate concursuri de ciclism se desfasoara la o adancime de 208 metri sub pamant (adica aproximativ 15 minute de coborat in mina de sare cu microbuzul) si la o temperatura constanta de 12 grade. Suprafata de rulare a fost urscata, dar cu mici denivelari care au condus si la cateva accidentari - unul dintre participanti a avut o lovitura destul de grava care a necesitat ca barba sa ii fie cusuta.

Ce am reusit sa surprindem in fotografii si in filmulete pare putin, fata de frumusetea reala a salinei. Pentru a va face o idee in cifre de maretia salinei, vorbim despre o adancime maxima a minei este de 217m, suprafata totala a minei fiind de aproximativ 80.000 mp.

Inaltimea unei sali este de 70 m (cam cat un bloc de aproximativ 20 de etaje), iar circuitul de vizitare se desfasoara in jurul enormului pilon ce sustine mina. Se pot admira basoreliefurile infatisandu-l pe Mihai Viteazul sau statuile lui Eminescu, Decebal, Traian (Sala Genezei).

Mai multe fotografii puteti gasi in albumul nostru de pe facebook.

Concursul "Calatorie spre centrul pamantului" a fost organizat de Asociatia Sportiva TransalpinBike si Societatea Nationala a Sarii SALROM.